Šifry

Diskuse k šifrám

Napište morseovkou písmeno W
Jana (nezúčastnila se)
21. 8. 2023 08:42:51

Klobouk dolů před všemi, kteří dokončili šifry . Osobně jsem nevyluštila ani jednu. :/ Snad jen půlku fleků.

Petr (O.H.L.A)
21. 8. 2023 02:41:53

Dero, je to asi otázka vkusu nebo osobního nastavení nebo nevím. Třeba tvoje d) nám trvalo doslova sekundu. Prostě se to otevřelo a někdo řekl "Polák". A pak jsme se podívali dolů a potvrdili si - jo, tady je 0,1,2. A odtam už to bylo mechanické odehrání. Ale tu šifru nedissuju, protože nás bavila stejně jako ten dvojitý latinský čtverec (není to sudoku). Navíc já jsem původně chtěl hrát něco jako Game of life, takže pro mě byl ten nápad vlastně těžší.

Připadají mi ty dvě šifry tak podobné, že by nemohly být v jednom řádku nebo sloupci :)

Dero (Old Fashioned)
20. 8. 2023 15:40:13

To je hrozná zpráva, že vás to sudoku bavilo, Petře. :)

K tvé otázce, čím se (z mého pohledu) vlastně liší sudoku od tic tacu... Pro mě osobně v zásadních dvou charakteristikách.

1) Komplexnost logické úlohy a riziko chyby. Sudoku je jedno a je docela těžké. Tic taců je spousta a každý jednotlivý je snadný. Hrozně mě nebaví koukat dvě minuty do úlohy a potom říct "aha, tady musí být červený klobouk". Nepřiináší mi to prostě žádnou potěchu. Je to pro mě osobně nudná "manuální" psychická práce. A když v sudoku udělám na začátku chybu, můžu XX minut dalšího luštění hodit do koše, když později dojdu ke sporu. Jeden chybný tic tac jednoduše opravím.

2) Unikátnost ve struktuře úlohy. Sudoku nad sebou má jen dvě velmi tenké slupky nápadů: a) 25 = abeceda bez Q, b) vzájemná exkluzivita barev = je to sudoku. Struktura tic taců mi přijde o několik levelů rafinovanější. a) Je potřeba odhadnout, co se má u každé malé hry vlastně vyhodnocovat. b) Je potřeba si všimnout, že řešení v jedné skupině generují platná metazadání. c) Je potřeba si všimnout, že metazadání mají společnou zajímavou vlastnost. d) Je potřeba dát do souvislosti tvar metazadání (3x3) a možnosti jeho vyhodnocení (3 možnosti) s polským křížem.

Petr (O.H.L.A.)
20. 8. 2023 15:03:34

Dero, mám v týmu 5 lidí, které komáři sudoku bavilo vlastně nejvíc. Rozdělili jsme se do týmů (dospělí vs. "děti") a luštili proti sobě. Přijde mi taky, že tam jsou (na pohodlí hru) přece jen dva drobné kroky navíc - odhalit tu úlohu samotnou a opismenkovat to. (ten už je ložený, ale je tam). Nějak vlastně nevím, jaký je rozdíl ve "standardnosti" luštění dvojitého sudoku a tictactoe, že ty šifry hodnotíš tak rozdílně.

Mě třeba zase nebaví stříhat "standardní" dvanáctistěn ignorovat trojkovkové trojany a googlit kódy. Ale to zmiňuješ taky.

hroch (Tykadla)
20. 8. 2023 09:31:03

Škoda, že jsme si u 26 směrky nepřečetli mezitajenku, dlouho jsme pak přemýšleli jak zjednoznačnit opísmenkování kostiček rubikovky. Každopádně jsme se v týmu shodli na tom, že se nám líbila nejvíc.

Dero (Old Fashioned)
20. 8. 2023 09:00:19

Odevzdali jsme kartu týmu bez hodnocení šifer, tak to zkusím dohnat tady v diskuzi. :)

Hodnotící škála: otřesník, mračík, mehík, smajlík, nadšeník

Fleky (smajlík): Pohodová na rozjezd. Trochu by vadilo, že člověk musí dost mapit a googlit, pokud nemá zeměpis v malíku, ale reálně stačí vyluštit 2 nebo 3 písmena a tajenku odhadnout.

Jména (mehík): Nenadchne – neurazí. Oceňuju, že šla relativně dobře vyluštit i za chůze na přesunu. Je pěkné, že jde o po sobě jdoucí týdny.

Křížovka (smajlík): Hravá, vtipná, jednoduchá. Takhle mají vypadat jednoduché šifry.

Tabulka (mehík): Kombinace jezdecké procházky a mřížky je vlastně nápaditá a šifra by "objektivě" zasloužila spíš smajlíka, ale mě prostě tahleta skákání mezi zamíchanými písmenky moc nebaví. Zvlášť, když to jde vybrutit.

Tic-tac-toe (nadšeník): Moc hezká středně těžká šifra. Zjistili jsme o sobě, že moc neumíme hrát malé piškvorky, takže jsme v prvním, druhém... osmém průchodu nasekali hromadu chyb. Ale to je náš problém. Tvar šifry hezky hintuje na poslední krok. Šifra by mohla být hezčí už jen v případě, kdyby nepotřebovala nápomocnou informaci "pod čarou". Ale kvůli tomu jí nadšeníka neseberu. Za mě letos nejhezčí šifra.

Sněhuláci (smajlík): Hezký nápad s rozlišením barev mincí a využitím toho, že existují tři z každé skupiny. Připodobnění ke sněhulákům mi přijde taky fajn. Jen ten seznam odchylek od sněhuláčí krásy mi přijde trochu nenápaditý. Ale zas nejspíš pomáhá luštitelnosti.

Písmenková (mehík): Líbí se mi, že se z tvaru zadání dá správně usoudit na některé vlastnosti šifry. Jsou tam všechna písmena, takže půjde o mapování na abecedu. Legendová slova nejsou dle abecedy, takže asi bude platit slovo = písmeno tajenky atp. Vychovaná šifra. Ale jinak mě různá mapování do krychle prostě nebaví. Proto za nás subjektivní mehík. Šifra je v pohodě.

Značkostěn (smajlík): Ztratili jsme tu skoro dvě hodiny tím, že jsem napoprvé nezvládl správně přičíst k řetězci písmeno M, takže se mi tato šifra dost obtížně hodnotí. Stála nás hezké umístění. Několik věcí se mi na ní hodně líbí a několik trochu nelíbí. Hodně líbí: a) Konstrukce trasy tělesem stylem značka–obrázek. b) Autorská interpretace slova "odbočka" mi přijde v kontextu šifry netriviální, ale nejvíc smysluplná. c) Vše se použije. Trochu nelíbí: a) Potřeba googlení čísel značek na hře, kde na půlce trasy není signál. b) Přičítání M k odbočkám. IMHO neelegantní obfuskace, kterou by šlo řešit lépe. Samozřejmě zde ze mě mluví i náš fail. Přes výhrady hodnotím pozitivně, v kontextu ostatních šifer šlo o unikátní, zajímavou úlohu s potenciálem.

Sloučeniny (smajlík): Milá, jednoduchá šifra. Líbí se mi využití přípon pro indexování do hledaného slova. Elegantní.

Ikvé test (mračík): Tady asi počechrám nějaká pírka, ale můj subjektivní názor je, že netriviální standardní logické úlohy na šifrovačky nepatří. Originální ano. Ale převlečená obtížnější sudoku, nonogramy, zebry ap. bych nemilosrdně ze šifrovacího univerza vyškrtnul bez náhrady. Baví to někoho luštit? Prosím vás, že nejsem v menšině? :(

Obrázková (mehík): Přišla mi taková trochu vycpávková, ale v zásadě neškodila. Docela tlusté křížky na to, že trochu šlo i o přesnost. Kapely i písničky byly vybrány podle mě dobře, šlo o známé věci. Šifrovací princip zde odhalila Vendy, tak jsme z toho měli radost. To byl hezký moment.

Obrázková křížovka (smajlík): Jednoduchá, ale pěkná.

Celkově (smajlík): Šifrově pěkný ročník, díky všem autorům šifer! Užili jsme si to. Subjektivně bychom preferovali méně stanovišť, více středně obtížných šifer a zařazení alespoň jedné obtížnější šifry, která by týmům kradla body. Loni nám to přišlo super, ale zároveň je fakt, že loni hra pro většinu týmů asi byla až příliš obtížná. No, máte to s účastníky těžké. Sto lidí, sto chutí. :)