Diskuse

Napište morseovkou písmeno O
Jarda (org)
8. 7. 2021 22:45:20

@Jana: Ahoj, makáme na tom. Během pár dní spustíme registrace. Počítáme s termínem 21. 8. 2021.

Jana
7. 7. 2021 18:41:22

Ahoj, bude komár i letos? :-)

Aleš (Plán A)
2. 9. 2020 13:37:19

Já bych jen ještě chtěl dodat, že se mi hra moc líbila a jsem rád, že jsem se mohl zúčastnit! Počasí si organizátoři nevyberou, trasu a šifry ale ano, a oboje se vám povedlo na můj vkus ideálně. Mimo náročné patnáctky si myslím, že šifry byly dostatečně pestré a zajímavé i pro entry-level týmy (patnáctka byla ovšem super šifra) a zároveň se nestalo, že by pro špičku byla hra sprintem. Takže doufám, že ještě nemáte nervy v kýblu a příští ročník bude ;).

Věšák (Mouchy jedí komáry k snídani)
1. 9. 2020 16:11:30

Tak víc jak po týdnu (a po Svíčkách) je tu konečně reportáž od našeho týmu. Tak ještě jednou děkujeme!

https://docs.google.com/document/d/105sqKkRpDsJZ8uGfRwqyQWmXX6w_hY8b66DFKLUFKWY/edit?usp=sharing

Jarda (org)
30. 8. 2020 18:33:47

Ahoj všem!

Omlouvám se, že jsme nereagovali průběžně, ale po hře bylo potřeba vyřešit spoustu věcí, které se s přípravami Komára odsouvaly a nakupily :-)

Děkujeme za všechny příspěvky v diskusi, určitě se o všem zmíněném budeme v týmu ještě bavit. Co se týče obtížnosti hry, řešili jsme to před startem docela dost. Porovnávali jsme hru s loňskou, párovali jsme letošní šifry proti loňským, tipovali průchodnost bez nápověd.

Pocitově nám letošní ročník nepřišel těžší než loni, přišel nám pracnější. Chtěli jsme, aby si hru užily týmy napříč celým spektrem. I ty lepší, i ty méně zkušené. Věděli jsme že „patnáctky“ budou pracné. Představovali jsme si, že si jejich luštění rozeberou všichni z týmu, každý vyluští pár a nejlepší týmy budou do půl hodiny pryč. Počítali jsme s tím, že to bude horší pro týmy, co jdou třeba ve dvou, ale to jsou většinou zase lepší týmy, kde nám nevadí, že se zdrží. Že tam byla nejrychlejší Zvířátka za nějakých 53 minut nás proto překvapilo.

Pokud jde o možný pozdější konec hry, tak jsme v pátek večer řešili prodloužení do 19:30, které jsem já vzhledem k tomu, že hospoda oficiálně zavírala ve 21 hodin nakonec nechtěl. Přeci jen chvíli trvá, než týmy dojdou a když dorazí před zavíračkou, není to ideální. Hra ukázala, že by ta půlhodina hodně týmům pomohla, ale nenaděláš nic :-) Ještě pozdější konec hry jsme zatím nezvažovali. Určitě je to ale námět do diskuse. Já mám třeba strach z toho, že po západu slunce už nemáme úplně bezpečný terén. A nechat vás vstávat ještě dřív? :-D

Na otázky kolem antilopy a anakondy pak částečně odpovídá má organizátorská reportáž, kterou právě vkládám do příslušné sekce. Mějte se krásně a těším se už třeba za 14 dní v Brně.

Jinak afterparty letos asi z celospolečenských důvodů oficiálně nebude, ale je možné že se třeba během dvou dnů něco změní. To bychom dali kdyžtak operativně vědět třeba na Facebooku. Individuálně se rád potkám s kýmkoli.

Zuza (PP)
25. 8. 2020 15:04:55

Výborná hra! Perfektní organizace, skvělé šifry, krásná příroda, super fotky a ceny. Pět hvězdiček! :)

Sváťa (Tykadla)
25. 8. 2020 13:46:30

Taky moc díky za skvělou hru. Moc pěkná trasa, šifry a i ten formát hry, která nerozseká celý víkend a kde si každý hospodaří s nápovědami a totálkami po svém, je perfektní.

Obzvlášť nadchly:

9 (Kříž) - za mě nejoriginálnější letošní

3 (Malování) - potrápila a přitom je zadaná přesně tak, co se od ní autorsky čeká. A odteď domů už jedině záchody o velikosti 4 židlí! :)

8 (Karetní) - vše do sebe krásně zapadlo, nic nepřebývalo, není co vytknout

6 (Tabulky) - moc pěkná nápadem, ale i když jsme celou dobu věděli, co s ní (a měli i pozorování o "velké" 15ce), některá písmena jsme haluzili, opakovaně se k nim vraceli...

Last, but not least hláška nehrajícího Dana... tvl konečně se potvrdilo, že AB je fakt univerzální příjemce :).

Za rok určitě zas!

Miki (Šestý nesmysl)
24. 8. 2020 23:01:16

Ahoj, taky bych chtěl ještě jednou organizátorům i dalším do komára zapleteným moc poděkovat za úžasnou hru. Šifry byly výborné a evidentně velmi dobře otestované (na stěhování kuchyňské linky už jsem si postěžoval, ale to je spíš úsměvná drobnost :)).

Ad zmíněné strasti s tím, že je na hru málo času: brání něco pozdějšímu konci hry (pokud už se počítá s tím, že téměř všichni na hru přijedou autem)?

Matěj pak také trefně poznamenal, že by se mu moc líbil Kokořínský komár třeba v někde v Praze (že byste si taky mohli odpočinout od podstatných jmen v řešení?) :D

Každopádně vám budu držet palce (hm, vlastně i sobě jakožto hráči), aby se vám komár dál takhle dařil. Ze sobotní hry jsem nadšený doteď a asi mi to ještě nějakou chvíli vydrží :) Děkujeme!

Jan
24. 8. 2020 17:19:03

Věšák: S prvním ročníkem bych to nesrovnával, tehdy nebylo nejdůležitějším kritériem dojít do cíle. Ale podle pohledu na statistiky je letošní ročník težší než předminulý podobně, jako byl loňský lehčí. ;-) Slovy čísel:

  • průměrný počet týmů na šifře bez nápovědy pro roky 2020..2017: 59%, 74%, 66%, 36%;
  • s nápovědou dtto: 16%, 11%, 12%, 26%;
  • s totálkou dtto: 23%, 14%, 21%, 27%;
  • nedošlo dál dtto: 4%, 1%, 2%, 11%.

Jinak mně přišla na tuto hru trochu nepatřičná (byť se mi líbila) šestka - kdo měl zrovna štěstí na dostatek signálu pro najití vhodného solveru, byl asi celkem ve výhodě a mohl ušetřit dost času. Bez ní by to navíc byly tři těžší šifry, to by asi bylo tak akorát, jen ještě rozdělit těžké 8, 9 - ta kombinace trochu demotivovala.

Každopádně moc díky za hru, snad zase za rok. :-)

Ondra (Hlavně se nezranit)
24. 8. 2020 16:38:07

Ahoj, také moc děkujeme za hru :) Reportáž tentokrát bohužel nestíhám napsat, ale v cíli jsem vám už naše problémy říkal, takže to už víte a jinak se zkusím trochu rozepsat aspoň zde. Začátek hry nám přišel úplně v pohodě. Na patnáctce jsem si začal říkat, že chcete ty týmy zdržet, aby nebyly tak rychle v cíli jako loni (bylo od začátku celkem jasné, co dělat, ale stejně nám to trvalo dlouho a čekal bych že každému (?) :) ) Vzhledem k trasové povaze komára (tj. první kritérium příchod do cíle a i kdybych chtěl radši luštit než jít na pořadí tak potřebuju k autu, přesuny nejsou uplně nenáročné,...) jsem čekal, že další taková tam nebude. Pak jsme ale potkali dobble a kříž je vlastně taky zdržovačka. Ne že by to byly ošklivé šifry, to ne... ale vede to k tomu časovému skluzu. Určitě za to může i náš špatný time management, měli jsme to deadnout dřív, ale prostě jsme se na poslední tři šifry dostali do podobného skluzu jako první ročník. Důsledkem bylo opět to, že kostku ani auta jsme nemohli pořádně řešit a poslední šifru jsem dokonce ani neviděl, běžel jsem na kopec vyzvednout a zbytek týmu to dole deadnul než jsem přiběhl, aby se to stihlo do cíle.. nebylo to tedy tak hektické jako první ročník, ale přijde mi to jako takové maximum časové náročnosti a spíš bych se přimlouval za malé ubrání.. pokud z toho tedy nechcete udělat hru, kde dokončí bez nápověd jen pár top týmů a zbytek má brát nápovědy kvůli času ;-) (být to někde v praze, kde se můžu sebrat v polovině trasy a odjet domů a nebýt první kritérium příchod do cíle, pak bych to asi vůbec neřešil a řekl, že to bylo v pohodě...jak psal věšák, prostřídané to bylo pěkně.. jen jsme si prostě ten konec potom neužili tak, jak by si to šifry zasloužily) Tolik tedy z našich dojmů ohledně náročnosti. Jinak se nám šifry i trasa jako obvykle líbily, doufáme, že Kokomár bude pokračovat i nadále a rádi zase přijedeme :) (a příště radši antilopu nebo anakondu, ale to je náš subjektivní pohled, vy víte proč :D )

P.S.: Bude afterparty? :)

Věšák (Mouchy jedí komáry k snídani)
24. 8. 2020 12:02:04

Já bych rád přidal k díkům za opět skvělou hru. :) Víc se snad vyjádříme v reportáži. :)

Tarba: Mě letošní ročník trochu připomněl ročník první, ale letos to ani zdaleka nebylo tak obtížné, jako tenkrát. Tehdy do cíle (nehledě na množství nápověd) došlo pouhých 8 týmů a i s deadem se dalo stát na bedně... Navíc tehdy měla hra dokonce jen 9 hodin (na stejné množství šifer)... Takže bych rozhodně neřekl, že z toho orgové dělají druhý Matrix. Jen prostě trochu přidali na obtížnosti, aby to nebyl takový stíhací závod. Nehledě na to, že obvykle pracnou a náročnou šifru obvykle následovala šifra víceméně jednoduchá. Takže za mě koncepce hezky vyladěná a klidně bych to tak nechal. :)

Tarba (Náhodní kolemjdoucí)
23. 8. 2020 20:19:19

Ahoj Orgové, předem díky za pěknou hru. Trasa perfektní, počasí, až na poslední hodinku ideální, šifry nápadité a perník na startu naprosto luxusní. Nicméně neodpustím si rozvinout tu jednu myšlenku. 11 šifer na 11 hodin. Když odečtu přesuny a takové ty věci kolem, tak v průměru zůstává na jednu šifru 30-40 minut luštění. (předpokládám, že chci dojít do cíle, protože to bude někde poblíž auta). Takže slabší tým se dostane do začarovaného kruhu. Musí si vybrat mezi pokusem doluštit šifru vlastními silami a dojitím do cíle. I když má dobré pozorování a odhalí princip nebo první část řešení, tak je nucen brát za 15 minut nápovědu a po půl hodině finálku. Popř. šifru kvůli odhadované pracnosti rovnou přeskočit. Teď narážím např. na kříž, nábytek nebo doblo. Kokořínského komára jsem bral jako takovou jednodušší a pohodovou rodinou šifrovačku, vhodnou pro nováčky. Ale letos mám pocit, že šla obtížnost krutě nahoru. A myslím si, že je to vidět i na výsledcích, kdy loni došlo sedmnáct týmu do cíle bez použití nápovědy, letos pouze sedm. Nedělejte z toho prosím druhej matrix. Díky Tarba

Wal (Radkův tým)
23. 8. 2020 19:33:15

Ahoj organizátoři, moc díky za další super ročník Komára! Hru jsme si opravdu užili parádně. Ani den po hře mě nenapadá nic, co bych letošnímu ročníku vytkl (snad jen to vstávání :D), naopak. Pochválit jde kde co, rád bych vypíchl zejména parádní Kříž, který sice dal zabrat, ale o to větší pak udělal radost, když do sebe vše začalo zapadat. Dělejte dál, co děláte a tak, jak to děláte, protože je to fakt moc fajn!

Ondra (Hlavně se nezranit)
21. 8. 2020 10:54:19

Monika: Dešťovku celý den na libovolném odkrytém místě :D

Jarda (org)
21. 8. 2020 10:53:36

@Monika: Vody bude, zdá se, bohužel po celou dobu dost z nebe :-( Nicméně zhruba před půlkou trasy bude hospoda :-)

Monika (Miňonci)
21. 8. 2020 09:40:13

Ahoj, je možnost po ceste si dotankovat vodu? :-) Děkuji

Jarda (org)
19. 8. 2020 09:50:38

@Martin: Budete mít složitější určení jednoho místa pro přesun (přejmenované body zájmu) a některé lesní cesty jsou překreslené, nicméně neměla by to být žádná tragédie, trasa vede převážně po turistických značkách, které jsou nezměněné. Vyzkoušejte si ale, že vám drží offline nás systém. A na startu se zeptejte, možná budeme mít mobil navíc.

Martin (Prázdná množina)
18. 8. 2020 16:36:22

Budou stačit mapové podklady Mapy.cz staré cca 2 roky? Bohužel jsem zjistil, že nové už si stáhnout nemůžu, neboť přestaly podporovat Android 4.4 :-(

Jarda (org)
17. 8. 2020 22:39:01

@Nedočkavec: Už na tom 2 hodiny makám, do půlnoci to budete mít v poště :-)

Nedočkavec
17. 8. 2020 21:01:09

Kdy můžeme očekávat upřesnění bodů 6 a 7 pravidel a poslední informace ke hře? Díky.